Târgul domnesc Șcheia

Satul Șcheia este un vechit târg domnesc al Moldovei. În harta Moldovei de George Reichersdorf (vezi prima poză - aici apare cu numele de Skea), Șcheia figurează ca târg pe baza informațiilor strânse în timpul domniei lui Petru Rareș (1527-1538), fiind reprezentată de două turnuri. Aceasta este o așezare veche, primii locuitori fiind de origine bulgară, de aceea, Șcheia mai este numită și Bulgari în multe cronici din secolul XV.


Nu se știe exact dacă Șcheia a fost târg și la bătălia din 6 martie 1486 (în curând, vor fi disponibile mai multe informații despre această bătălie), fiind numită târg într-un document oficial abia pe 20 iunie 1598. Acest document făcea referire la Miclăușeni, dar conține și următoare secvență: ”hotarul târgului șcheilor”.

Toată zona vecină cu Șcheia era, de fapt, un ocol, dacă ne luăm după actele oficiale până la 1625, adică o suprafață de teren care cuprinde mai multe sate situate de jur împrejurul unui târg. Aceste sate depindeau de de curțile domești care se aflau în târg: acestora le revenea sacina de a aproviziona cu cele necesare traiului, să construiască și să întrețină clădirile – case, grajduri, etc.

În periodaa 1410-1422, depindeau de târgul domnesc Șcheia satele Șcheuleți, Bogdănești, Fărcășeni și moșia lui Miclăuș – Miclăușeni.

La 28 ianuarie 1569, Bogdan Lăpușneanu, fiul lui Alexandru Lăpușneanu, dă Episcopiei de Roman satele Șcheuleți și Bogdănești, primind, în schimb, satul Bârlești. Despre satele oferite, s-a menționat: ”au fost drepte domnești, din zilele de demult și au fost ascultătoare de marile noastre de la Șchei, ce sunt pe Siret”. La 2 aprilie 1956, în actul de confirmare schimbului, satele au fost descrise asemănător.

În 1689, Șcheia este dăruită lui Iordache Ruset de către Constantin Cantemir, pentru a-i răsplăti ajutorul oferit țării, prin donarea a 30 de pungi de bani, țara fiind slăbită după domnia lui Dumitrașcu Vodă.

Cea mai rea parte din istoria Șcheii este momentul în care capitala Moldovei se schimbă de la Suceava la Iași, ceea ce face ca drumul principal al Moldovei (Roman, Adjudeni, Miclăușeni, Suceava) să nu mai treacă prin Șcheia, aceasta nemaicontinuând să fie târg domnesc, ci doar sat.

Distribuie:
Etichete :
Articole asemănătoare

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu