Pârâul Țigăncii


Pârâul Țigăncii este un mic afluent al râului Siret care străbate jumătate din comuna Alexandru Ioan Cuza. Acesta colectează apă de la izvoarele din câmpul Oarza și, străbătând mardigea satului Alexandru Ioan Cuza, se varsă în Siret în partea de sud a satului, aproape de dealul numit Holm. 
Acesta poartă numele de Pârâul Țigăncii, probabil, datorită grupuilor nomade de țigani care se stabilesc în unele veri pe malul acestui afluent al Siretului. 






Cu o lungime de circa 22 de kilometri (de la izvoarele din Oarza și până la Siret), bazinul de recepție a acestuia este de 93 de kilometri pătrați. Primele izvoare se află la o înălțime de 212 metri, iar locul unde se varsă în Siret este la o altitudine de circa 186 de metri peste nivelul mării. Peste acesta s-au construit mai multe poduri, dintre care unul în Oarza pe drumul 207M. În pârâu se pot găsi: crapi, carași, somni, știuci, etc. Spre marea uimire a localnicilor, în ape se mai găsesc, uneori, și broaște țestoase (emys orbicularis). Pârâul este benefic pentru unii locatari ale căror câște se pot plimba ziua întreaga pe apă. În zona acestui pârâu se găsește foarte mult stufăriș și papură. Se practică pescuitul.
În trecut, pe dealul Oarzei, pârâul Țigăncii avea doi afluenți: Vătășnița și După Fântână. Lungimea cursului de apă a celui dintâi afluent era de 5 kilometri, iar lungimea cursului de apă al celui de-al doilea afluent era  de 8 kilometri. De altfel, în zona Oarzei, lângă acest afluent al Siretului se găsea o fântână cu cumpădă unde trecătorii își puteau domoli setea.

În ultimii doi ani, Pârâul Țigăncii a fost mai mult secat datorită secetei care își face apariția din ce în ce mai des. Și, de foarte multe ori, când nu este secetă, sunt inundații. 

Distribuie:
Etichete :
Articole asemănătoare

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu